Συνέδριο «8th International Forum on Mineral Resources in Greece»

8th International Forum on Mineral Resources in Greece

07/06/2018

Η εξορυκτική βιομηχανία πρωταγωνιστής στην οικονομική ανάπτυξη

Αισιόδοξα μηνύματα από το 8th International Forum on Mineral Resources in Greece

Η σημαντική συμβολή των Ορυκτών Πρώτων Υλών στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του συνεδρίου «8th International Forum on Mineral Resources in Greece», το οποίο πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2018 στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ετήσια γεγονότα για την Μεταλλευτική και τις Πρώτες Ύλες στην Ελλάδα.

Πριν από την έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το Leaders Breakfast Meeting</b, κατά το οποίο σημαντικοί καλεσμένοι συζήτησαν τα κρίσιμα θέματα του κλάδου στην Ελλάδα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εάν η εξορυκτική βιομηχανία αντιμετωπιστεί με την πρέπουσα σοβαρότητα μπορεί να προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της συζήτησης ξεχώρισαν, η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την πολιτεία για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας, όπως η δημιουργία Συμβουλίου Μεταλλείων και η διαμόρφωση χωροταξικού περιβάλλοντος, η εκπαίδευση – ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και οι πιο διαφανείς περιβαλλοντικές διαδικασίες, η ανάπτυξη νέων, καινοτόμων τεχνολογιών, που βοηθούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προϊόντων και η επίτευξη υψηλότερης αξίας του παραγόμενου προϊόντος μέσω της μεταποίησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σ. Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, «η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων θα δημιουργήσει μια οικονομία με βιώσιμη ανάπτυξη που θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία», ενώ ξεκαθάρισε πως για να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα, η πολιτεία θα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους και να επιταχύνει τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας αλλά και προϊόντων με οικολογικό σχεδιασμό, που θα είναι πιο εύκολα ανακυκλώσιμα με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους αλλά και της διαχείριση των πόρων.

Σ. Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Επικαιροποίηση της νομοθεσίας, συνεχής – ειλικρινής διάλογος και καινοτομία, ως τρίπτυχο της ανάπτυξης για την εξορυκτική βιομηχανία: Οι ομιλητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότιη Ευρώπη είναι ανοιχτή στην εξορυκτική βιομηχανία, ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν, ότι είναι αναγκαία η επικαιροποίηση της νομοθεσίας και η ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών και πως τοπικές κοινωνίες και εξορυκτική βιομηχανία μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.
  • Πολιτικές και ρυθμιστικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων: Όπως αναφέρθηκε, η Ελλάδα, που έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο και κατέχει την παγκόσμια πρωτιά όσον αφορά τον περλίτη και τον μπετονίτη, έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, ενώ οι εταιρίες του κλάδου έχουν προσαρμοστεί στη βιώσιμη ανάπτυξη. Προστασία του περιβάλλοντος με υψηλή εξορυκτική δραστηριότητα μπορούν να συνυπάρξουν αλλά αυτό που χρειάζεται είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου.
  • Κοινωνική αποδοχή της λειτουργίας του κλάδου: Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να ανταποκρίνονται οι εταιρείες στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, υιοθετώντας τη διαφάνεια, την εμπιστοσύνη και το συνεχή διάλογο. Προς την κατεύθυνση αυτή, μεγάλη έμφαση δόθηκε στην εκπαίδευση των νέων επιστημόνων – μηχανικών, οι οποίοι είναι και αυτοί που θα κατασκευάσουν βάσει της βιώσιμης ανάπτυξης τις παραγωγικές μονάδες, έτσι ώστε να έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αλλά και την καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Ελληνικός Χρυσός, ΔΕΗ και Imerys.