Η Ελληνικός Χρυσός

Η Ελληνικός Χρυσός είναι μια μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου, με έδρα την Αθήνα. Από το 2004 μέχρι και σήμερα αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική.

Συνεχίζοντας μία μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας με επενδύσεις που ξεπερνούν το $1 δισ., απασχόληση 1.600 εργαζόμενων, ενεργή στήριξη των τοπικών προμηθευτών και σημαντικές επενδύσεις σε πρωτοβουλίες και έργα υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας.

Με την καθοδήγηση της Eldorado Gold Corporation

Η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί από το 2012 ως θυγατρική της Καναδικής Eldorado Gold
Corporation, μεταλλευτικής εταιρείας με 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων ανά τον κόσμο. Με έδρα στο Βανκούβερ του Καναδά, διαχειρίζεται μεταλλευτικά έργα σε Καναδά, Βραζιλία, Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία και Ρουμανία, ενώ είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης.

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας βρίσκονται στη βορειοανατολική Χαλκιδική, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αριστοτέλη, και περιλαμβάνουν: τα ενεργά μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών, τα οποία βρίσκονται σε φάση παραγωγής, καθώς και το έργο των Σκουριών.

Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών είναι ένα υπόγειο μεταλλείο αργύρου, μολύβδου και
ψευδαργύρου, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1957 και τέθηκε σε επαναλειτουργία
μετά από εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση το 2006. Σήμερα παράγει συμπυκνώματα μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου, ενώ τα συνολικά αποθέματα του έργου υπολογίζονται σε 1 εκ. τόνους μεταλλεύματος.

Στο έργο της Ολυμπιάδας, το προϋπάρχον υπόγειο μεταλλείο χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου έχει εκσυγχρονιστεί και εισήλθε σε φάση παραγωγής το 2018. Το μεταλλείο παράγει τρία συμπυκνώματα, μολύβδου – αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής βάσει της τρέχουσας καταγραφής αποθεμάτων, τα 22 έτη.

Στις Σκουριές, ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τον συνδυασμό υπόγειας και επιφανειακής εκμετάλλευσης, στη βάση των αρχών της παράλληλης αποκατάστασης και της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας, ενώ αξιοποιούνται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Η διάρκεια ζωής του έργου, υπολογίζεται στα 23 έτη ενώ πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0,49% χαλκό και 0,74 gr/τόνο χρυσό.

Virtual Tours

Olympias
Skouries
Stratoni

Ενισχύουμε την τοπική και εθνική οικονομία

O ορυκτός πλούτος ήταν ανέκαθεν πηγή ευημερίας για τον τόπο μας. Σήμερα, μπορεί να γίνει και πάλι κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάκαμψης. Αυτή την προοπτική επιβεβαιώνει η Ελληνικός Χρυσός, με επενδύσεις που ξεπερνούν το $1 δισ., απασχόληση περί των 2.000 εργαζόμενων, ενεργή στήριξη των Ελλήνων προμηθευτών και επιχειρήσεων και σημαντικές επενδύσεις σε πρωτοβουλίες και έργα υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας.

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός μέχρι σήμερα

• $1,2 δισ. επένδυση στην Ελλάδα
• €892 εκ. σε Έλληνες προμηθευτές
• €747 εκ. από εξαγωγές
• €375 εκ. έσοδα για το ελληνικό κράτος
• €273 εκ. σε μισθούς και επιδόματα

Με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε πλήρη ανάπτυξη

• επένδυση επιπλέον $2 δισ.
• δημιουργία 5.000 άμεσων & έμμεσων θέσεων εργασίας
• ενίσχυση κρατικών εσόδων κατά €2,5 δισ.
• καταβολή €2 δισ. σε μισθούς
• εξαγωγές ύψους €11,6 δισ.
• πληρωμές €3,6 δισ. σε Έλληνες εργολάβους και προμηθευτές
• επενδύσεις €80 εκ. σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την τοπική κοινωνία

Δημιουργούμε αξία για την τοπική οικονομία

Ως ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδικής, επενδύουμε διαχρονικά στην ουσιαστική συνεργασία με τους γείτονές μας χτίζοντας σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Μέσα από ένα γόνιμο διάλογο αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας και είμαστε έμπρακτα δίπλα τους υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής. Βασική μας επιδίωξη είναι η περιοχή να εξακολουθεί να ευημερεί ακόμα και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Για το σκοπό αυτό, επενδύουμε σε δράσεις και πρωτοβουλίες που προάγουν τον τουρισμό, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική και περιβαλλοντική μέριμνα.
Για εμάς, η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα δεν περιορίζεται μόνο στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματός μας. Σημαίνει ακόμα ευκαιρίες για τους ανθρώπους μας και τους γύρω μας, ανάδειξη του τόπου που μας φιλοξενεί και ένα στιβαρό κοινωνικό και οικονομικό οικοδόμημα που θα αντέχει και μετά το τέλος της δραστηριότητάς μας.

• 1.600 εργαζόμενοι
• 9 στους 10 από τον Δήμο Αριστοτέλη
• €130 εκ. σε τοπικούς εργολάβους και προμηθευτές
• €21 εκ. σε πρωτοβουλίες & δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια των ανθρώπων μας

Διασφαλίζουμε ότι ο κάθε εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις μας επιστρέφει σπίτι του ασφαλής. Γι’ αυτό, εφαρμόζουμε τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας και συστήματα διαχείρισης ασφάλειας σύμφωνα με τα κορυφαία διεθνή πρότυπα.
• Το 2017 θεσπίσαμε τη Διεθνή Οδηγία για την Υγιεινή και Ασφάλεια για όλους όσοι εισέρχονται στις εγκαταστάσεις μας.
• Το 2018, η Eldorado Gold έθεσε σε εφαρμογή σε κάθε περιοχή δραστηριότητάς της τους «Χρυσούς Κανόνες Υγείας και Ασφάλειας» και το σχετικό Εγχειρίδιο Ασφάλειας, που αποτυπώνουν τις κορυφαίες διεθνώς πρακτικές και διαδικασίες ασφάλειας.
• Διαθέτουμε στην κοινωνία πόρους για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Η Ομάδα Διάσωσης που απαρτίζεται από εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση για τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Πρώτα το περιβάλλον

Για την Ελληνικός Χρυσός, η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι συνώνυμη με τον σεβασμό προς το περιβάλλον που μας φιλοξενεί. Η υπεύθυνη πολιτική μας για το περιβάλλον βασίζεται στη διαρκή μας προσπάθεια για ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και ξεδιπλώνεται μέσα από μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών που υλοποιούνται σε ελάχιστα μεταλλεία παγκοσμίως, όπως:
• Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης
• Παράλληλη Αποκατάσταση
• Βέλτιστες Πρακτικές Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης

Σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, του θορύβου, της σεισμικότητας και του οικοσυστήματος σε 400 σημεία μέτρησης, ενώ είναι προσβάσιμο για όλους μέσω ειδικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο.

Παράλληλη Αποκατάσταση

Δομικό στοιχείο στον σχεδιασμό των έργων μας είναι αυτό που ονομάζουμε «αρχή της παράλληλης αποκατάστασης», δηλαδή, η επαναφορά της γης στην πρότερή της κατάσταση, αμέσως μετά το τέλος της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, φροντίζουμε για την αποκατάσταση και εξυγίανση της γης από το συνολικό αποτύπωμα της προγενέστερης από εμάς μεταλλευτικής δραστηριότητας.

• Για το σκοπό αυτό, έχουμε διαμορφώσει ένα φυτώριο έκτασης 150.000 τ.μ. σε μία περιοχή που στο παρελθόν αποτελούσε χώρο απόθεσης τελμάτων, καλλιεργώντας περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης.
• Στην Ολυμπιάδα, έχουμε απομακρύνει 2,6 εκ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα (περίοδος 1976-1995), ενώ ολοκληρώνεται η πλήρης εξυγίανση έκτασης 300 τ.μ., με τη συνολική δαπάνη να ξεπερνά τα €100 εκατ.
• Στο Στρατώνι, η αποκατάσταση της περιοχής «Καρακόλι» αποτελεί πλέον «case study» στις σπουδές περιβάλλοντος, αφού αποτυπώνει την επιτυχημένη διαχείριση ενός χώρου απόθεσης μετά την ολοκλήρωση της χρήσης του.Χάρη στα πρότυπα αυτά έργα το τοπίο αναβαθμίστηκε, αναπτύχθηκε νέα βλάστηση και προστατεύτηκε το τοπικό οικοσύστημα.

Βέλτιστες Πρακτικές Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Εφαρμόζουμε τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως:
• Η ξηρή απόθεση για ασφαλέστερη και περιβαλλοντικά φιλική αποθήκευση μεταλλευτικών καταλοίπων, με σημαντική εξοικονόμηση νερού και μικρότερο -κατά 40%- περιβαλλοντικό αποτύπωμα
• Λιθογόμωση με επαναχρησιμοποίηση υλικών στο μεταλλείο
• Διαχείριση υδάτων με ανακύκλωση νερού
Δείτε εδώ ποιες είναι οι περιβαλλοντικές δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία υιοθετώντας τις πιο προηγμένες πρακτικές διαχείρισης του περιβάλλοντος και απαντώντας αποτελεσματικά στις προκλήσεις του μεταλλευτικού κλάδου και διασφαλίζοντας την τήρηση των αρχών για την υπεύθυνη και βιώσιμη εξόρυξη.

Toso Polytima microsite

Η ανεκτίμητη προσφορά των ορυκτών στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, βρίσκεται στο επίκεντρο της καμπάνιας που «δίνει φωνή» στα μέταλλα για να εξιστορήσουν τη δική τους διαδρομή στον χρόνο. Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τις μέρες μας, η εξορυκτική δραστηριότητα πρωταγωνιστούσε στη διαμόρφωση του κόσμου γύρω μας. Σήμερα, επιστήμες όπως Ιατρική, Πληροφορική, Τεχνολογία, Κατασκευές, Πράσινη Ενέργεια είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που υποστηρίζει η μεταλλευτική δραστηριότητα, ανοίγοντας δρόμους για την εξέλιξή τους μέσα από νέες, πιο σύγχρονες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Από το 2004, η Ελληνικός Χρυσός εμπνέεται από την ιστορική διαδρομή των μετάλλων και εξελίσσει μια μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων που πηγάζει από την περιοχή της Χαλκιδικής, αξιοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες εξόρυξης και αυξάνοντας το θετικό της αποτύπωμα, μέσω της δραστηριότητάς της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Minerals Video

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ “HELLAS GOLD”